Kies zeker voor wetenschappen als je

  • de wereld rondom je wil verklaren vanuit wetenschappelijke theorieën.
  • het antwoord wil weten op vragen als ‘Wat is een regenboog?’ ‘Waarom is het zo moeilijk aids te behandelen?’ en ‘Hoe maak je zelf gel?’
  • je in allerlei proefjes de handen uit de mouwen wil steken
  • je gepassioneerd bent door feiten, experimenten, waarnemingen, veldwerk
  • je graag feiten kritisch analyseert en opzoekingen doet in naslagwerken

In deze studierichting ligt de nadruk op de wetenschappen en de wiskunde. Voor fysica, chemie en biologie worden telkens twee lestijden voorzien, wat een diepgaande en uitgebreidere aanpak betekent.

Inhoud poolvakken wetenschappen

Tijdens een zevental lesuren per week benader je samen met de leerkrachten chemie, fysica, biologie en aardrijkskunde de fenomenen die we dagelijks waarnemen op een wetenschappelijke wijze. Je leert correct rapporteren en vlot en efficiënt werken in één van de uitgeruste laboratoria.

Je leerkrachten besteden bovendien extra aandacht aan een studiehouding afgestemd op hogere studies in een wetenschappelijke richting, zodat je met voldoende bagage vertrekt naar de hogeschool of de universiteit. In de vrije ruimte kan je onder andere kiezen voor een grondige voorbereiding op het toelatingsexamen arts/tandarts of een uitdieping van het vakgebied bio-technologie. Gaandeweg ontdek je wat jouw echte passie is!

In de derde graad voer je (voor het realiseren van je onderzoekscompetentie) ook een eigen wetenschappelijk experiment uit dat je opstelt, beschrijft en presenteert. Het maken van je eigen parfum, het ontwerpen van de perfecte pamper of het ontwarren van de mobiliteitsknoop in Aalst zijn maar enkele van de boeiende onderwerpen die de afgelopen jaren aan bod kwamen.

In de derde graad zijn wetenschappen poolvakken in de richtingen economie-wetenschappen, moderne talen-wetenschappen, sportwetenschappen en wiskunde-wetenschappen.

En daarna?

Economie - Wetenschappen

De verdere studiemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Je kan een studierichting kiezen in het academisch onderwijs (bv. economische en toegepaste economische wetenschappen en verkeerskunde, medische en paramedische wetenschappen …) of in het hoger professioneel onderwijs (handelswetenschappen en bedrijfskunde, gezondheidszorg …). Ook management, accountancy, marketing, fiscaliteit, financiën, logistiek, lerarenopleiding, enz. behoren tot de mogelijkheden. Het wetenschappelijke luik bereidt voor op studies medische en paramedische wetenschappen, geneeskunde, gezondheidszorg, verpleegkunde, bio-ingenieur, chemie, biologie, fysica, enz.

Moderne talen - Wetenschappen

Deze studierichting biedt tal van mogelijkheden om verder te studeren, bijvoorbeeld: taal- en letterkunde, vertaler/tolk, communicatiewetenschappen, toerisme, lerarenopleiding talen, journalistiek, enz. Het wetenschappelijke luik bereidt voor op studies medische en paramedische wetenschappen, geneeskunde, gezondheidszorg, verpleegkunde, bio-ingenieur, chemie, biologie, fysica, enz.

Sportwetenschappen

Deze studierichting biedt tal van mogelijkheden om verder te studeren, bijvoorbeeld: bedrijfsmanagement: sport-en cultuurmanagement, ergotherapie, secundair onderwijs: bewegingsrecreatie of lichamelijke opvoeding, sport en bewegen, toegepaste gezondheidswetenschappen, lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, enz. Het wetenschappelijke luik bereidt voor op studies medische en paramedische wetenschappen, geneeskunde, gezondheidszorg, verpleegkunde, bio-ingenieur, chemie, biologie, fysica, enz.

Wetenschappen - Wiskunde

De verdere uitwegen in het hoger onderwijs na deze studierichting zijn zeer ruim. Er zijn geen beperkingen. Aansluitend op de wiskundige component kan je bijvoorbeeld kiezen voor ingenieurswetenschappen, computerwetenschappen, architectuur, lerarenopleiding, fysica, enz. Het wetenschappelijke luik bereidt voor op studies medische en paramedische wetenschappen, geneeskunde, gezondheidszorg, verpleegkunde, bio-ingenieur, chemie, biologie, fysica, enz.

 

Go! Atheneum,
Graanmarkt 14, 9300 Aalst
Bauwensplein 13, 9300 Aalst
tel.: 053/46 64 00
E-mail: atheneum@atheneumaalst.be


Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.