Kies zeker voor de richting Sportwetenschappen als je

  • nieuwsgierig bent naar enerzijds wetenschappen en technologie, anderzijds naar allerlei bewegings- en sportactiviteiten.
  • veel inspanningen wil leveren en over een groot doorzettingsvermogen beschikt.
  • zelfstandig bent, maar ook kan samenwerken en reflecteren op jezelf en anderen.

Voorwaarden om deze richting te volgen zijn:

  • een uitgesproken interesse en aanleg voor wetenschappen én voor sport.
  • een ruime motorische basis met voldoende hoog sportief niveau.
  • een positieve ingesteldheid ten opzichte van beweging.

Deze studierichting legt enerzijds de klemtoon op sport, anderzijds op wetenschappelijk en wiskundig denken. Leerlingen die sportwetenschappen volgen, hebben vijf lesuren lichamelijke opvoeding en sport, zeven lesuren wetenschappen en vijf lesuren wiskunde. Ze hebben geen complementaire activiteiten.

Inhoud poolvak sport

In het poolvak sport krijg je, naast theoretische inzichten over bewegen, analyse van bewegingsuitvoeringen, gezondheid en sociaal functioneren, een waaier van sporten en bewegingsvormen. De aangeboden sporten zijn bijvoorbeeld voetbal, basketbal, volleybal, floorbal, badminton, tennis en mini-tennis, honkbal, atletiek, zwemmen, reddend zwemmen, dans en ritmiek, gymnastiek en verdedigingssporten. Daarnaast bieden we meer natuurgebonden activiteiten aan als skiën, snowboarden, muurklimmen, bowlen, mountainbike, langlauf, oriëntatietochten, touwenparcours, teambuilding, vlottenbouw, kajak, kano…

Inhoud poolvakken wetenschappen

Tijdens een zevental lesuren per week benader je samen met de leerkrachten chemie, fysica, biologie en aardrijkskunde de fenomenen die we dagelijks waarnemen op een wetenschappelijke wijze. Je leert correct rapporteren en vlot en efficiënt werken in een van de uitgeruste laboratoria.

Je leerkrachten besteden bovendien extra aandacht aan een studiehouding afgestemd op hogere studies in een wetenschappelijke richting, zodat je met voldoende bagage vertrekt naar de hogeschool of de universiteit. In de vrije ruimte kan je onder andere kiezen voor een grondige voorbereiding op het toelatingsexamen arts/tandarts of een uitdieping van het vakgebied biotechnologie. Gaandeweg ontdek je wat jouw echte passie is!

In de derde graad voer je (voor het realiseren van je onderzoekscompetentie) ook een eigen wetenschappelijk experiment uit dat je opstelt, beschrijft en presenteert. Het maken van je eigen parfum, het ontwerpen van de perfecte pamper of het ontwarren van de mobiliteitsknoop in Aalst zijn maar enkele van de boeiende onderwerpen die de afgelopen jaren aan bod kwamen.

En daarna?

Deze studierichting biedt tal van mogelijkheden om verder te studeren, bijvoorbeeld: bedrijfsmanagement: sport- en cultuurmanagement, ergotherapie, secundair onderwijs: bewegingsrecreatie of lichamelijke opvoeding, sport en bewegen, toegepaste gezondheidswetenschappen, lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, enz. Het wetenschappelijke luik bereidt voor op studies medische en paramedische wetenschappen, geneeskunde, gezondheidszorg, verpleegkunde, bio-ingenieur, chemie, biologie, fysica, enz.

 

Go! Atheneum,
Graanmarkt 14, 9300 Aalst
Bauwensplein 13, 9300 Aalst
tel.: 053/46 64 00
E-mail: atheneum@atheneumaalst.be


Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.