Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.

 Complementaire activiteiten tweede leerjaar tweede graad

Naast 29 u basisvorming kunnen de leerlingen 3 u kiezen uit volgende projecten, één van 2u en één van 1u. Sportwetenschappen heeft geen complementaire activiteiten.

CA4 201819

 

Projecten CA vierde jaar

De projecten van 2u:

Project Kunst en Cultuur (2u)

Welke dimensies kunnen we ontdekken binnen onze maatschappij? Aan de hand van projecten bestuderen we de mens als individu en de mens in groep, in de maatschappij en in de wereld waarin hij leeft. De mens en de samenleving staat centraal, telkens thematisch aan bod gebracht door creatieve opdrachten, gekoppeld aan theorie en projecten.

We verkennen, we onderzoeken, we leren, we verwerken, zijn creatief en plaatsen de mens daarbij steeds centraal.

Project Moderne Talen (2u)

Talenknobbels en franco- en anglofielen komen aan hun trekken tijdens dit project. Je leert je vlotter uitdrukken in het Engels en Frans, en bovendien krijg je als klap op de vuurpijl een voorsmaakje van wat ‘onderzoekscompetentie’ precies inhoudt.
Je leert degelijke enquêtes opstellen, onderzoeksvragen afbakenen, bronnen (kritisch) onderzoeken en dit allemaal door middel van leuke maar toch vooral ook leerrijke activiteiten als debatten, toneel, presentaties, … en opdrachten rond poëzie, humor en nog veel meer.
Deze CA is niet alleen een must voor leerlingen die graag verder willen in de studierichting Moderne Talen, maar ook voor leerlingen met aanleg voor drama of een carrière ambiëren in het onderwijs of een ander vakgebied waar talenkennis een groot pluspunt is.

Project Labo wetenschappen (2u)

In de tweede graad krijg je in alle studierichtingen de wetenschapsvakken biologie, chemie en fysica. Wetenschap omvat natuurlijk veel meer dan theorie en formules. Tijdens het labo wetenschappen kruip je in de huid van een echte onderzoeker, met labojas natuurlijk. Je zal zelf onderzoeksvragen opstellen, experimenten opzetten en beschrijven om antwoorden te vinden op vragen zoals ‘zit er echt ijzer in onze voeding?’, ‘wat is het effect van de zon op ons leven?’ en ‘hoe wordt zonnecrème gemaakt?’.

Hou je van experimenteren en wil je op een wetenschappelijke wijze de wereld ontdekken? Dan is dit echt iets voor jou

Project Uitbreiding wetenschappen (2u - enkel voor economie, humane wetenschappen en Latijn)

De leerlingen uit de richtingen Economie, Humane wetenschappen en Latijn krijgen in deze module de mogelijkheid om hun wetenschappelijke kennis (voornamelijk gericht op chemie en fysica) uit te breiden naar analogie met de leerlingen uit de richting Sportwetenschappen en Wetenschappen.

Deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om ook vanuit deze richtingen in de derde graad te kiezen voor een wetenschappelijke richting. Voor leerlingen die hogere, wetenschappelijke studies ambiëren is dit zeker een aanrader.

Project Economie (2u - enkel voor leerlingen die geen economie volgen)

Economie bepaalt een groot deel van ons leven. Het ene moment spreken we van een crisis, enige tijd later lijkt alles weer goed te gaan.
Wil jij wel wat meer weten over al die economische begrippen in het nieuws? Vraag jij je af hoe de beurs werkt?
Wil jij later misschien wel ondernemer worden?

Deze module is perfect voor de leerlingen die geen economie gekozen hebben, maar toch wat meer willen weten over onze wereldeconomie.

 Project Sport als basis voor een gezonde levensstijl (2u)

In deze module gaan we werken aan onze algemene fysieke paraatheid. Door middel van doorgedre-ven sportlessen zullen we werken aan al onze lichamelijke basiseigenschappen. Kracht, lenigheid, uithouding, snelheid, coördinatie en evenwicht, allemaal zullen ze aan bod komen tijdens dit project.

We proberen een gezonde geest in een gezond lichaam na te streven door middel van duurlopen, zwemlessen, core stability training, enz. Verder ga je hier ook de basistheorie verwerken van trainingsleer. Ben je dus geïnteresseerd in hoe het lichaam reageert tijdens fysieke inspanningen, wil je leren hoe je voor jezelf een trainingsschema kan maken en ben je het ermee eens dat regelmatig sporten een belangrijke stap is naar een gezonde levensstijl, dan is deze module zeker iets voor jou!

De projecten van 1u:

Project Interactief Engels (1u)

Tijdens de lessen Interactief Engels werk je aan je spreekvaardigheid. Je verrijkt op een leerrijke en aangename manier je woordenschat en je leert na te denken in het Engels. Je probeert je Vlaamse tongval om te zetten in RP (received pronunciation) en babbelt of debatteert over allerlei topics die op dat moment leven in de wereld. Je mag ook zelf activiteiten voorstellen. Een beetje drama schuwen we evenmin. Iedereen zal zeker zijn gading vinden in de op til staande projecten.

Project Interactief Nederlands (1u)

Voor leerlingen die moeite hebben met Nederlands bieden wij de mogelijkheid om Interactief Nederlands te volgen binnen het lestijdenpakket. In deze lessen kunnen ze werken aan de verschillende vaardigheden: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Dit komt uiteraard ook van pas in alle vakken.

De leerlingen worden begeleid bij alle opdrachten op vlak van taal.

Project Wiskunde (1u – enkel voor economie en Latijn)

De leerlingen uit de richtingen economie en Latijn krijgen de mogelijkheid om hun wiskundekennis uit te breiden naar analogie met de leerlingen uit sportwetenschappen en wetenschappen (die 5 uur wiskunde krijgen). Dit biedt de mogelijkheid om ook vanuit deze richtingen in de derde graad beter voorbereid te kiezen voor een wiskundige richting.

 

 

Go! Atheneum, Graanmarkt 14,
9300 Aalst,
tel.: 053/76 96 20
E-mail: atheneum@atheneumaalst.be