Complementair gedeelte tweede leerjaar eerste graad

De leerlingen krijgen 26 u basisvorming. Er zijn twee grote opties: Latijn of Moderne Wetenschappen. De complementaire activiteiten zijn afhankelijk van de gekozen optie

 

Basisoptie Latijn

Naast de basisvorming krijgen de leerlingen 4u Latijn en 2u wetenschappelijk werk.

CA2 lat 201819

Basisoptie Moderne Wetenschappen

Naast de basisvorming krijgen de leerlingen 2u economie en 2u wetenschappelijk werk. Daarnaast kan men kiezen voor één van de vijf aangeboden projecten van 2u.

CA2 modwet 201819

 

 

De aangeboden projecten:

Project Multimedia

In het project Multimedia gaan we projectmatig aan de slag met verschillende ICT-toepassingen.

Een greep uit de mogelijkheden:

  • Bij de organisatie van een feestje, een uitstap of een project bijv. kan je heel wat ICT-toepassingen inzetten, zoals Word, Excel, PowerPoint…
  • Een aantal apps vlot kunnen hanteren is een voordeel in de iPad-lessen en bij de organisatie van je eigen leven. Denk maar aan het maken van mindmaps, presentaties, prikborden, notities…
  • Beeld, geluid en film zijn interessante media in je persoonlijk leven en in de lessen op school, zoals een fotoreportage of –boek, een filmpje over een uitstap of de gwp, een presentatie in de vorm van een geluids-of filmfragment maken.
  • Op het internet is heel wat informatie te vinden. Op een vlotte en een veilige manier digitale informatie zoeken, verwerken en bewaren blijft een uitdaging.

Niet alleen passief ICT-toepassingen gebruiken, maar creatief en inventief aan de slag met je computer? Daarvoor leer je ook de basisprincipes van het programmeren in deze module. En voor je het weet ben je je eigen eenvoudige programma’s aan het schrijven!

Project Mini labo - Techniek

In het eerste jaartje hebben we ons vooral toegelegd op de levende natuur, maar in de wereld rondom ons zijn er nog heel wat prikkels die uitnodigen om te observeren, te onderzoeken , vragen te stellen en informatie te verzamelen. Uiteraard blijft de levende natuur een belangrijk onderdeel van de lessen, maar we gaan toch ook al eens snuisteren in de wereld van de moleculen, de stoffen en hun eigenschappen. We ontrafelen ook al enkele geheimen over het licht, het geluid, de fasenovergangen... Smaakt dit naar meer? Dan zijn de lessen minilabo beslist iets voor jou!

Techniek is niet meer weg te denken uit onze maatschappij:  je gsm, mp3-speler en laptop zijn in het oog springende voorbeelden. Techniek zit echter ook in kleine dingen: je jas, fiets, het huis waarin je woont en het voedsel op jouw bord zijn technische producten. Ben je gebeten om te weten? Experimenteer je graag met grondstoffen en gereedschappen? Boeit onderzoek je? Ben je een creatieve ziel en spreekt design jou aan? Wil je ontdekken hoe voorwerpen ineensteken? Of wil je meer weten over de positieve en negatieve effecten van techniek op mens en milieu? Dan is het vak techniek echt iets voor jou!

Project Woord en cultuur

De complementaire activiteit Woord en cultuur is ideaal voor creatieve en taalvaardige leerlingen met interesse voor cultuur. Ook taal speelt een belangrijke rol in ons leven. Allerlei thema’s komen aan bod: we werken bijvoorbeeld rond poëzie en drama, maar verkennen ook alle mogelijke kunstvormen, onder meer in musea, theater en film. Op een speelse en kindvriendelijke manier verruimen de leerlingen hun culturele horizonten en verleggen ze hun grenzen. Tijdens improvisatieoefeningen leren ze hun gêne overwinnen en bouwen ze aan hun zelfvertrouwen.

We hopen samen met gemotiveerde en geïnteresseerde leerlingen voor een leuk en vooral een leerrijk schooljaar te zorgen.

Project Interactief Nederlands

Voor leerlingen die moeite hebben met Nederlands bieden wij de mogelijkheid om Interactief Nederlands te volgen binnen het lestijdenpakket. In deze lessen kunnen ze werken aan de verschillende vaardigheden lezen, luisteren, spreken en schrijven. Dit komt uiteraard ook van pas in alle andere vakken. De leerlingen worden begeleid bij alle opdrachten op vlak van taal.

Project Sport

Tijdens het project sport hebben we ruim de tijd om ons in traditionele sporten te verdiepen. We denken dan bijvoorbeeld aan voetballen, turnen, basketballen, zwemmen, dansen, atletiek, etc. In dit project gaan we ook kennismaken met enkele minder bekende sporten zoals muurklimmen, spinning, frisbee, honkbal, squash, capoeira, oriëntatieloop en nog vele andere. Bezit je een gezonde dosis sportiviteit en draag je fair play hoog in het vaandel? Kortom, kan je maar niet genoeg krijgen van sport? Dan is deze richting zeker iets voor jou! De sportleerkrachten kijken er al naar uit om je te verwelkomen!

Project Wiskunst

Wiskunde zit overal verborgen en omvat meer dan alleen maar formules en definities. Denk maar aan mandala’s, de Eiffeltoren of de snelheid van een tennisbal tijdens Wimbledon. In wiskunst maken we op een speelse manier kennis met verschillende contexten waar wiskunde te vinden is: kunst, sport, architectuur, economie, aardrijkskunde, film, muziek en nog véél meer.

Ben je geïnteresseerd in wiskunde, goed in logisch redeneren en/of wil je de wiskundige achtergrond van je eigen hobby te weten komen? Dan ben jij de geschikte persoon om mee te werken aan deze CA. Hopelijk kunnen wij op jou rekenen!

 

 

Go! Atheneum,
Graanmarkt 14, 9300 Aalst
Bauwensplein 13, 9300 Aalst
tel.: 053/46 64 00
E-mail: atheneum@atheneumaalst.be


Inschrijvingen schooljaar 2020-2021

Inschrijvingen schooljaar 2020-2021

Elke ouder kan zijn kind inschrijven in het Atheneum, na instemming met haar pedagogisch project en het schoolreglement. De inschrijvingen...

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.