Complementaire activiteiten tweede leerjaar eerste graad

De leerlingen krijgen 26 u basisvorming. Er zijn twee grote opties: Latijn of Moderne Wetenschappen. De complementaire activiteiten zijn afhankelijk van de gekozen optie

 

Basisoptie Latijn

Naast de basisvorming krijgen de leerlingen 4u Latijn en 2u wetenschappelijk werk.

Basisoptie Moderne Wetenschappen

Naast de basisvorming krijgen de leerlingen 2u economie en 2u wetenschappelijk werk. Daarnaast kan men kiezen voor één van de vijf aangeboden projecten van 2u.

 

 

De aangeboden projecten:

Project Sport

Tijdens het project sport hebben we ruim de tijd om ons in traditionele sporten te verdiepen. We denken dan bijvoorbeeld aan voetballen, turnen, basketballen, zwemmen, dansen, atletiek, etc. In dit project gaan we ook kennis maken met enkele minder bekende sporten zoals muurklimmen, spinning, frisbee, honkbal, squash, Capoeira, oriëntatieloop en nog vele andere.

Bezit je een gezonde dosis sportiviteit en draag je fair-play hoog in het vaandel? Kortom, kan je maar niet genoeg krijgen van sport? Dan is deze richting zeker iets voor jou!

De sportleerkrachten kijken er al naar uit om je te verwelkomen!

 

Project Multimedia

In de module ICT gaan we projectmatig aan de slag met verschillende ict-toepassingen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Bij de organisatie van een feestje, een uitstap of een project bijv. kan je heel wat ict-toepassingen inzetten, zoals Word, Excel, Powerpoint,…
  • Een aantal apps vlot kunnen hanteren is een voordeel in de iPad-lessen en bij de organisatie van je eigen leven. Denk maar aan het maken van mindmaps, presentaties, prikborden, notities…
  • Beeld, geluid en film zijn interessante media in je persoonlijk leven en in de lessen op school, zoals een fotoreportage of –boek, een filmpje over een uitstap of de gwp, een presentatie in de vorm van een geluids-of filmfragment maken.
  • Op het internet is heel wat informatie te vinden. Op een vlotte en een veilige manier digitale informatie zoeken, verwerken en bewaren blijft een uitdaging.

Niet alleen passief ict-toepassingen gebruiken, maar creatief en inventief aan de slag met je computer? Daarvoor leer je ook de basisprincipes van het programmeren in deze module. En voor je het weet ben je je eigen eenvoudige programma’s aan het schrijven!

Project Mini labo - Techniek

In het eerst jaartje hebben we ons vooral toegelegd op de levende natuur maar in de wereld rondom ons zijn er nog heel wat prikkels die uitnodigen om te observeren, te onderzoek , vragen te stellen en informatie te verzamelen. Uiteraard blijft de levende natuur een belangrijk onderdeel van de lessen maar we gaan toch ook al eens snuisteren in de wereld van de moleculen, de stoffen en hun eigenschappen.We ontrafelen ook al enkele geheimen over het licht, het geluid, de fasenovergangen, ...

Smaakt dit naar meer? Dan zijn de lessen minilabo beslist iets voor jou!

Techniek is niet meer weg te denken uit onze maatschappij: jouw gsm, mp3-speler en laptop zijn in het oog springende voorbeelden. Techniek zit echter ook in kleine dingen: jouw jas, fiets, het huis waarin je woont en het voedsel op jouw bord zijn technische producten. Ben je gebeten om te weten? Experimenteer je graag met grondstoffen en gereedschappen? Onderzoek boeit je? Ben je een creatieve ziel en spreekt design jou aan? Wil je ontdekken hoe voorwerpen in elkaar steken? Of wil je meer weten over de positieve en negatieve effecten van techniek op mens en milieu?

Dan is het vak techniek echt iets voor jou!

Project Woord en cultuur

De Complementaire activiteit Woord en Cultuur is ideaal voor creatieve en taalvaardige leerlingen met interesse voor cultuur. Taal speelt een belangrijke rol in ons leven. Daarbij ook de expressieve functie van taal zoals het kunnen uiten van meningen en gevoelens. We hanteren de kunstzinnige taal. Allerlei thema’s komen aan bod: We werken rond poëzie, drama, enz. maar ook rond alle mogelijke kunstvormen onder meer a.d.h.v. musea, theater en film. Op een speelse en kindvriendelijke manier verruimen de leerlingen hun culturele horizonten en verleggen ze hun grenzen. Tijdens improvisatie oefeningen leren ze hun gêne overwinnen en bouwen ze aan hun zelfvertrouwen. We hopen samen met gemotiveerde en geïnteresseerde leerlingen voor een plezant en vooral een leerrijk schooljaar te zorgen.

Project Interactief Nederlands

Voor leerlingen die moeite hebben met Nederlands bieden wij de mogelijkheid om Interactief Neder-lands te volgen binnen het lestijdenpakket. In deze lessen kunnen ze werken aan de verschillende vaardigheden: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Dit komt uiteraard ook van pas in alle vakken. De leerlingen worden begeleid bij alle opdrachten op vlak van taal.  

 
Open op 30/12/2017

Open op 30/12/2017

De school zal tijdens de kerstvakantie open zijn op zaterdag 30 december van 09h30 tot 12h30. Al wie vragen heeft...

Quiz 2018

Quiz 2018

Ook dit voorjaar organiseert de Atheneum Aalst Vriendenkring een quiz. Deze quiz gaat door op vrijdag 2 maart vanaf 19...

Go! Atheneum, Graanmarkt 14,
9300 Aalst,
tel.: 053/76 96 20
E-mail: atheneum@atheneumaalst.be


Onze school is gelegen aan een parkje in het centrum van Aalst en is veilig bereikbaar te voet, met de fiets en met bus en trein.
Het ligt op korte wandelafstand van het trein- en busstation.