Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.

Naast 28 u basisvorming kunnen de leerlingen 4u kiezen, 2 projecten van 2u.

Projecten CA eerste jaar

Met haar nieuwe invulling van complementaire activiteiten wil het GO! Atheneum Aalst zich positioneren in het onderwijslandschap van de toekomst. Daarom richt de school zich in de brede eerste graad op verschillende belangstellingsdomeinen.

 

De onderliggende gedachte is dat elk kind talenten bezit en dat het als school belangrijk is op zoek te gaan naar die talenten. Dat wil het Atheneum doen door elke leerling via projecten te laten proeven van verschillende belangstellingsdomeinen, zodat hij een duidelijk beeld krijgt van zijn interesses en de kans krijgt zijn talenten te ontdekken en competenties te ontwikkelen. Een leerling die een goed beeld heeft van zichzelf, zal ook een betere keuze kunnen maken in de hogere graden.

 

De belangstellingsdomeinen zijn bovendien zo gekozen dat ze allemaal aansluiten bij studierichtingen die de leerlingen later kunnen kiezen: Project 'Mens en cultuur in de kijker', Project 'Creatief met taal', Project 'De Wondere wereld van natuur en techniek' en Project 'Sportacademie'. Daarnaast worden uiteraard ook de traditionele vier uur Latijn aangeboden.

 

De eerstejaarsleerling kiest twee projecten die elk in twee lesuren per week wordt uitgewerkt (behalve als men kiest voor het project Latijn, dan maar één project).
Het is dus niet de bedoeling kinderen al in het eerste jaar te laten kiezen voor een bepaalde richting, maar hen een brede kijk te geven op hun mogelijkheden voor later. Het Atheneum staat dus klaar in de startblokken van het vernieuwend onderwijs.


Project Latijn

Latijn blijft in zijn klassieke vorm bestaan als een dubbele module van vier uren.

Weg met alle vooroordelen ...

Je hoeft helemaal geen genie te zijn om Latijn te studeren; je dient echter wel te beschikken over:

• belangstelling voor taal, geschiedenis, kunst, mythologie, etc.;

• een goede dosis doorzettingsvermogen (dus openstaan voor uitdagingen);

• een portie gezond verstand.

Tijdens de lessen krijg je een afwisselend aanbod van teksten, cultuur, grammatica en vocabularium. Je zal dus je doorzettingsvermogen nodig hebben om je tanden te zetten in dit ruime aanbod, maar je zal er zeker voor beloond worden.

Als je kiest voor Latijn, is dit de enig complementaire activiteit die je volgt.

 

Project Mens en cultuur in de kijker

Wie ben ik, wie zijn wij? Aan de hand van projecten bestuderen we de mens als individu en de mens in groep, in de maatschappij en in de wereld waarin hij leeft. Wat doe ik, waar, waarom en hoe? Geschiedenis, kunst, mode, muziek, politiek, aardrijkskunde, milieu maar ook waarden zoals bijvoorbeeld verdraagzaamheid en respect voor elkaar komen aan bod. We verkennen, we onderzoeken, we leren, we verwerken, zijn creatief en plaatsen de mens daarbij steeds centraal. Ga je mee op stap?

 

Project Creatief met taal

Taal: woorden en zinnen, maar ook zoveel meer. Een taal kan je begrijpen, lezen, spreken en schrijven. Een taal kan je echter ook voelen, proeven, beleven, zingen, spelen... Achter elke taal staat ook een land of meerdere landen, mensen, natuur, kunst, muziek, lekker eten en cultuur. Elke taal heeft zijn verhaal. Naar dit verhaal gaan wij op zoek en we nemen jullie graag mee op onze reis.

 

Project De wondere wereld van natuur en techniek

Dit belangstellingsgebied is de ideale keuze voor kleine Einsteins die wetenschappen en techniek de max vinden! Ben je geboeid door de natuur, het leven en techniek en wil je graag experimenteren om zelf de antwoorden te vinden op vragen zoals 'hoe schadelijk is roken voor je gezondheid?', 'hoe kan je met een citroen een elektrische stroomkring maken?', 'hoe kan je met zonne-energie wind maken?', 'hoe maak je haargel?' en 'hoe kan een aangepaste voeding helpen om beter te sporten?' Met de projecten in deze module kruip je zelf in de huid van een onderzoeker. Benieuwd wat jij allemaal gaat ontdekken!

 

Project Sportacademie

Voetballen, turnen, basketballen, zwemmen, dansen, atletiek..... In dit project hebben we ruim de tijd om ons in deze traditionele sporten te verdiepen. Verder gaan we ook kennis maken met enkele minder bekende sporten zoals muurklimmen, spinning, frisbee, honkbal en nog vele andere. Toon je steeds een gezonde dosis sportiviteit, draag je fair-play hoog in het vaandel, toon je steeds veel inzet en discipline. Kortom, kan je maar niet genoeg krijgen van sport, dan is deze richting zeker iets voor jou!

 

 

 

 

Go! Atheneum, Graanmarkt 14,
9300 Aalst,
tel.: 053/76 96 20
E-mail: atheneum@atheneumaalst.be